Υπό κράτηση χωρίς εγγύηση ο ύποπτος για την επίθεση στο μετρό του Μπρούκλιν

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ σε ένα γεμάτο τρένο του μετρό στο Μπρούκλιν διατάχθηκε να τεθεί υπό κράτηση χωρίς εγγύηση, καθώς οι εισαγγελείς τόνισαν σήμερα στο δικαστήριο ότι τρομοκράτησε όλη τη Νέα Υόρκη.

Ο Φρανκ Τζέιμς, 62 ετών, μίλησε μόνο για να απαντήσει «ναι» σε κάποιες τυπικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδικασίας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

Ο ύποπτος συνελήφθη στο Μανχάταν την Τετάρτη, μια ημέρα αφότου οι αρχές είπαν ότι εξαπέλυσε βόμβες καπνού και δεκάδες σφαίρες σε ένα τρένο γεμάτο επιβάτες, πυροβολώντας 10 ανθρώπους.

Κατηγορείται για ομοσπονδιακό τρομοκρατικό αδίκημα, το οποίο ισχύει για επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τον συνδέουν με τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Ο κατηγορούμενος τρομακτικά άνοιξε πυρ εναντίον επιβατών σε ένα γεμάτο τρένο του μετρό, διακόπτοντας την πρωινή τους μετακίνηση με τρόπο που η πόλη δεν έχει δει για περισσότερα από 20 χρόνια», είπε η βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Σάρα Γουίνικ. «Η επίθεση του κατηγορούμενου ήταν προμελετημένη, σχεδιάστηκε προσεκτικά και προκάλεσε τρόμο στα θύματα και σε ολόκληρη την πόλη μας».

Στα έγγραφα του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον πυροβολισμό υπολογισμένο, λέγοντας ότι ο Τζέιμς φορούσε καπέλο και σακάκι τύπου εργάτη ως μεταμφίεση και στη συνέχεια τα πέταξε για να αποφύγει την αναγνώριση. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Τζέιμς είχε τα μέσα για να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις, σημειώνοντας ότι είχε πυρομαχικά και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με όπλα σε μια μονάδα αποθήκευσης στη Φιλαδέλφεια.

Η δικηγόρος του, Μία Έισνερ Γκρίνμπεργκ, συμφώνησε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι δικηγόροι του θα μπορούσαν να ζητήσουν εγγύηση αργότερα.

Οι αρχές λένε ότι πλήθος αποδεικτικών στοιχείων συνδέει τον Τζέιμς με την επίθεση. Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν η πιστωτική του κάρτα και το κλειδί ενός βαν που είχε νοικιάσει. Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης το πιστόλι που όπως είπαν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Τα αρχεία ανίχνευσης δείχνουν ότι ο Τζέιμς αγόρασε το όπλο από έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο όπλων στο Οχάιο το 2011.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πολλές ώρες βίντεο που δημοσίευσε ο Τζέιμς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός την ημέρα πριν από την επίθεση, στο οποίο έβριζε για τον ρατσισμό, τη μεταχείριση των μαύρων από την κοινωνία, την έλλειψη στέγης και τη βία. Μίλησε επίσης για το ιστορικό ψυχιατρικής του θεραπείας και παραπονέθηκε ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ασχολείται με άστεγους στα μετρό και με όπλα.

Ο Τζέιμς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά είχε μετακομίσει στο Μιλγουόκι. Είχε φύγει πρόσφατα από το Ουισκόνσιν και είχε ζήσει για λίγο στη Φιλαδέλφεια.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει μια έξαρση της εγκληματικότητας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ο αριθμός των κρουσμάτων ένοπλης βίας στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε από 260 σε 296 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί